Akdeniz kıyıları çöple kaplandı! Hastalık saçıyor

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,693
Tepkime puanı
0
Puanları
16
617.jpg
Akdeniz kıyıları, mikroplastik kirliliğin son 15 yılda artış gösterdiği yerler arasına girdi. Akdeniz’de en yoğun kirliliğinin görüldüğü 3 noktadan 2’sinin Türkiye kıyılarında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sedat Gündoğdu “Denizlerdeki toplam plastiklerin yüzde 90’ını mikroplastik oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Mikroplastik Araştırma Grubu kurucularından Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, Akdeniz’de en yoğun mikroplastik kirliliğinin görüldüğü 3 noktadan 2’sinin Türkiye kıyılarında olduğunun altını çizdi.

Gündoğdu, “Mersin ve İskenderun körfeziyle birlikte Kuzeydoğu Levant Denizi kıyıları ve Nil Nehri’nin döküldüğü bölgeler yoğun miktarda mikroplastik kirliliğe sahiptir. Akdeniz’de mikroplastik kirliliğe en fazla katkı sağlayan 5 kaynaktan 3’ünün, ilk 3 kaynaktan ise 2’sinin Türkiye’den olduğunu söylemek mümkündür. İlk 3 kaynak Nil Nehri, Seyhan ve Ceyhan nehirleridir.

Ancak 5 kaynağa çıktığımız zaman Menderes Nehrinin döküldüğü ve İzmir’in de etkisinin olduğu İzmir Körfezi’nin en kirli bölgeler olduğunu söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı.

Mikroplastiklerin 5 milimetreden daha küçük plastik kirleticiler olduğunu ve büyük plastiklerin zaman içerisinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler aracılığıyla parçalanması sonucu oluştuğunu söyleyen Gündoğdu, “Denizlerdeki toplam plastiklerin yüzde 90 ile 95 arasındaki bir kısmı mikroplastik oluşturur.

Akdeniz kıyısının turistik kullanımında meydana gelen artış, kıyısal alanların insan kullanımına yoğun olarak açılması ve kıyı kentlerdeki nüfusun artmasıyla beraber yeterli atık su arıtma altyapısının kurulamaması Akdeniz’deki mikroplastik kirliliği artırdı. Özellikle Seyhan ve Ceyhan Nehri boyunca kurulu bulunan endüstriyel tesisler ile mekanik geri dönüşüm tesisleri ciddi miktarda mikroplastik kirleticiyi Akdeniz’e boşalttı” dedi.

TARIMSAL PLASTİK KULLANIMI SEBEBİYLE KİRLİLİK ARTIYOR

Mersin’deki geri dönüşüm tesisleri sebebiyle yaz aylarında denize girmenin bazen imkansız hale gelebildiğini belirten Gündoğdu, “Bizim kıyılarımız açısından baktığımızda mikroplastiklerin yanında makroplastikler de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Çünkü kıyılarımızdaki kentlerde atık su yönetim altyapısı ve çöp yönetim alt yapısı yeteri kadar etkin olmadığından yağmur ve sulamayla plastik ve mikroplastikler Akdeniz’e akmaktadır. Benzer şekilde tarımsal plastik kullanımı da Akdeniz’deki plastik kirliliğini ciddi anlamda arttırır. Denizcilik faaliyetlerinde kullanılan malzemelerden kaynaklı mikroplastikler de denizlere karışır” diye konuştu. -Haber Merkezi
 
Üst