Antalya ve Alanya’da bilinçsiz kullanım, zarar veriyor

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,668
Tepkime puanı
0
Puanları
16
WhatsApp-Image-2024-02-07-at-22.02.33-750x422.jpeg
Fazla azot kullanımı, amonyak, azot oksit, nitröz oksit ve nitrat gibi kirletici bileşiklerin çevreye yayılmasına neden olur. Nitröz oksit, küresel ısınmaya ve ozon tabakasının incelmesine yol açar. Kimyasal gübreler ve endüstri faaliyetlerinden kaynaklanan nitrat, nehirleri ve denizleri kirleterek insan ve deniz canlıları için risk oluşturur. Azot Kirliliğini Azaltmak için Öneriler ise şöyle, “Gübrenin daha etkili kullanılması ve depolanması, Üretici ve tüketicilerin gıda israfını azaltması, Atık su arıtımının iyileştirilmesi, Et ve süt tüketiminin azaltılması, Sürdürülebilir gıda ürünlerinin teşvik edilmesi, Gıda üretimi ve tüketimine yönelik politikaların uyumlu hale getirilmesi, Çiftçilerin, hükümetlerin ve tüketicilerin azot kirliliğini azaltmak için iş birliği yapması” Doç. Dr. Abdullah Ulaş: “Toprağı değiştirme, toprakta yetişebilecek çeşidi değiştir.” Prof. Dr. Nesrin Yıldız: “Toprağa uygun gübre seçilmeli.İklim değişikliğiyle mücadelede sulama tekniklerinin önemini dikkati çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: Mümkün mertebe bitkinin ihtiyacı kadar sulamaya gitmemiz lazım.” Azot kirliliği, insan ve çevre sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu tehdidi önlemek için tarımda daha az gübreyle daha fazla verim sağlayacak yöntemler geliştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir. Bu konuda çiftçilere, hükümetlere ve tüketicilere önemli görevler düşmektedir. -Haber Merkezi
 
Üst