Bu yıl Alanya’da en çok o kazandırdı

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,659
Tepkime puanı
0
Puanları
16
-Fatma Bedia UYAR

Meyve cenneti Alanya’da tropikal meyveler, çiftçilerin gözde ürünleri arasında yer almaya devam ediyor. İklimi nedeniyle tropikal meyvelerin yetiştirilebildiği ilçede muz ve avokadonun ardından mango da önemli bir ticari değere ulaştı. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticinin kazandığı ücretten çok girdi maliyetlerinin avokado ve muza göre mangoda daha düşük olmasının en cezbedici özellik olduğunu belirtti.
‘SU SORUNU YAŞAYAN ÜRETİCİLER TERCİH EDİYOR’
Göktepe açıklamasına şu sözlerle başladı; “Mango üretiminde öncelikle ilçemizin iklim yapısına ve coğrafi yapısına uygun olduğu için yetiştirilebilecek en ideal bölge olduğunu söyleyebiliriz. Diğer bir husus ayırt edici özellikleri ile tadı aroması, içerisindeki vitamin minareller açısından ayırt edici özellikleri mevcut bu sebeple mango için de coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Diğer bir husus muzda ve avokadoda girdi maliyetleri yüksek ve işçi sıkıntısı yaşıyoruz. Ve en büyük neden de su sorunu yaşayan üreticilerimiz geçiş yapıyor. Bunun için de ayrı bir yatırım yapmak yerine muz serası olan bir üretici muz serasından ürünleri değiştirerek mangoya geçiyor.”
‘GİRDİ MALİYETLERİ MUZ VE AVOKADOYA GÖRE DAHA AZ’
Girdi maliyetlerinin avokado ve muza göre mangoda dörtte birinin harcandığına değinen Göktepe, “Bir serada 170 adet muz fidanı dikilir, ortalama 6 ton ürün alınır. Ama mangoda bir seraya 110 adet fidan dikilir; oran yapılınca daha çok verim sağlanabilen bir meyve. İkinci senesinde 25 kilonun üzerinde bir verim sağlanıyor. Böyle hesaplananınca üretici dönümde 3 tona yakın bir ürün alıyor. Ekonomik verime başladığı dönemler ise 5. yılında yaklaşık 8-9 tona çıkıyor. Bugünkü fiyatından hesaplayınca ciddi bir sayı elde ediliyor. Üreticiden çıkış fiyatı 100 TL şuanda. İkinci yaşında 250 bin TL gibi bir para elde ediyor. Biz bu paradan ziyade şuna bakıyoruz; girdi maliyetleri, elektriği muza göre mango da dörtte birini harcıyor. Bitki koruma ve besleme ürünlerinde muza ve avokadoya göre dörtte bir harcama yapıyor. İşçilik olarak bir bahçenin ekonomik olması için 15 dönüm olması gerekiyor. 15 dönüm mango serasında işçiye bağımlı kalmadan ara ara yevmiyeci işçiyle sezonu bitirebiliyor” dedi.
‘RAF ÖMRÜ 15 GÜN’
İhracat potansiyelinin yüksek olduğu bir meyve olmasının da önemli bir sebep olduğunu belirten Göktepe, “Muzda dönüm başına 50-60 bin TL olan maliyet mangoda 10-15 bin TL’ye kadar düşüyor. Buda mangonun rantabl bir ürün olduğunu ortaya çıkarıyor, bu sebeple tercih nedeni. Şuanda üreticiler memnun ve mutlu. Bizde çalışmalara devam ediyoruz. Coğrafi işaret çalışması gibi, Uluslararası çalışmalarımız olacak. Diğer nedenlerinden biri de ihracat potansiyeli yüksek, çünkü 15-20 gün Oda sıcaklığında raf ömrü var başta Rusya olmak üzere birçok ülke talepte bulunuyor. Bunların hepsi cezbediyor onun için üreticilerimiz mango üretimine yöneliyor” ifadelerine yer verdi.
 
Üst