Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi Diyarbakır Surları'nın gelecek nesillere aktarılması ve turizme kazandırılması amacıyla başlatılan restorasyon çalışması titizlikle yürütülüyor.
Diyarbakır Surları'nın restore edilerek eski ihtişamına kavuşması için 3 yıl önce başlayan çalışmalar etap etap ilerliyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince (DBB) yapılan ihalelerin ardından yürütülen çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturduğu bilim komisyonu ve alanında uzman kişilerden oluşan danışma kurulunca titizlikle kontrol ediliyor. 8 etabın ihalesinin yapıldığı çalışmalarda, bugüne ulaşan 98 burçtan 70'inin restorasyonu tamamlandı.
DBB Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Surları'nın hem ülke hem de dünya için kıymetli bir eser olduğunu söyledi. Surların, Çin Seddi'nden sonra en görkemli tarihi eserlerden biri olduğuna işaret eden Çiftçi, bu eserin gelecek nesillere taşınması ve turizme kazandırılması amacıyla yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti.
"2 VEYA 2,5 YIL İÇİNDE RESTORASYONUN BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR"
Çalışmaların hassasiyetle sürdüğünü belirten Çiftçi, projeye uygun hareket edilmesi gerektiğini belirterek, "Çok güzel bir işçilik, sanat var. Büyük bir hassasiyet ve gayretle çalışmalar yapılıyor. Yapılan bütün çalışmalar koruma kurullarından izin alınarak, bilim heyetinin kontrolünde yapılıyor. Bu hassasiyet nedeniyle çalışmalar uzun zaman alıyor. Her bir etap ihale için 500 gün süre veriliyor. 2 veya 2,5 yıl içinde restorasyonun bitirilmesi hedefleniyor." değerlendirmesinde bulundu.
Çiftçi, sur içindeki burçların fonksiyonlandırılmasıyla ilgili 27 burcun idarelerine teslim edildiğini aktararak, "Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Valiliğimiz koordinasyonunda burçların turizm endeksli fonksiyonlandırılması noktasında bir çalışma var. Bittiğinde surlar hem ayağa kalkmış olacak hem de surların içerisinde yaşam olacak. Bu eseri dünyada herkes gelip görmek isteyecek." sözlerine yer verdi.