FETHİYE KENT KONSEYİ’NDEN AÇIKLAMA

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,652
Tepkime puanı
0
Puanları
16
Fethiye Kent Konseyi, engelli bireylerin kent yaşamındaki güvenliği için çözümler üretilmesi gerektiğini vurguladı. Kent Konseyi yaptığı açıklamada,”15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü’nde, Fethiye Kent Konseyi olarak engelli bireylerin kent yaşamındaki güvenliğine odaklanmak istiyoruz. “ dedi.

Kentlerimizin güvenli olması, tüm sakinler için temel bir hak olarak kabul edilmelidir. Ancak, engelli bireylerin güvenlik ihtiyaçları göz ardı edilmemesi gerektiği belirten Fethiye Kent Konseyi,” Engellilerin kent yaşamındaki güvenliği için atılması gereken adımların başında erişilebilirlik gelmektedir. Erişilebilirlik, fiziksel, sosyal, psikolojik, kültürel ve ekonomik boyutları olan bir kavramdır. Toplumun tüm kesimlerini dikkate alan, kapsayıcı tasarımlar erişilebilirliğin göstergesidir. Temelde mekana erişim ve hizmete erişimde zorluklar yaşayan engelli bireyler bu erişim zorluklarıyla toplumdan soyutlanarak ötekileştirilmektedir. Mekanlar ve hizmetler erişilebilir olmadığında engelli bireyler, toplumun geri kalanından kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda dezavantajlı konuma düşmektedir. 6701 sayılı Türkiye insan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun’a göre engellilik; fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit şartlarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre şartlarından etkilenmek olarak tanımlanmıştır. Engellilik temelinde ayrımcılık ise 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’a göre doğuştan veya herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini kaybeden bireylerin toplumsal yaşamlarını sürdürürken, günlük gereksinimlerini karşılarken maruz kalabileceği; ayrı tutma, çoklu ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, işyerinde yıldırma, makul düzenleme yapmama olarak tanımlanmıştır. Ayrımcılık türlerinden ‘makul düzenleme yapmama’ engelli bireylerin temel hak ve özgürlüklerini kullanırken diğer bireyler ile eşit şekilde yararlanmasını sağlayan, ayrımcılığı önlemek amaçlı alınan ölçülü, tedbir alması gereken kişiye aşırı yük getirmeyen, gerekli ve uygun düzenlemelerdir. Örneğin, engelli rampası yapılması, engelli kişiler için iş giriş/çıkış saatlerinin düzenlenmesi makul düzenleme olarak kabul edilir. Makul düzenleme yapmamak ise bazı koşullarda ayrımcılık sayılabilecektir. “ ifadelerini kullandı.

“FETHİYE, HERKES İÇİN YAŞANABİLİR BİR KENT OLMALIDIR”

Fethiye Kent Konseyi,” Fethiye Kent Konseyi Engelli Meclisimiz, Fethiye’de yaşayan engelli bireylerin eşit, adil ve sürdürülebilir haklara sahip olması için, yerelde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koydukları bir rapor hazırladı. Rapor ilgili tüm kurum kuruluşlara iletildi. Süreçte raporun en somut çıktısı, belediye meclis gündemi ve ilgili komisyonlarında görüşülerek Ekim ayı Belediye Meclisinde alınan kararlardır. Erişilebilir Kent için somut bir adım olarak değerlendirilecek karar ile Fethiye içinde bir pilot bölge seçilmiştir. Köprübaşı mevkiinden başlayarak, Atatürk Caddesi, Kandönmez Kavşağı ve Çarşı Caddesini kapsayan ve başladığı noktaya dönen bir güzergah üzerinde, erişilebilirliği engelleyen uygulamalar tespit edilecek ve bu engeller ortadan kaldırılarak düzenli denetimleri yapılması yönünde çalışmalara başlanacaktır. Herkes için yaşanabilir bir kent motivasyonu ile başladığımız çalışmalarımızı daha da ileri taşımak için toplumun tüm kesimlerinin işbirliği yapması gerekmektedir. Kent Konseylerinin ve bağlı Meclis ve Çalışma Gruplarının, bütçeleri, tüzel kişiliği, icra yetkisi bulunmayan, gönüllülük esası ile çalışan ve gücünü katılımcılığa dayalı toplumsal birlikten alan yeni nesil yönetişim sistemleri olduğu unutulmamalıdır. Birlikteliğimiz, herkes için yaşanabilir, sürdürülebilir, engelsiz bir kent yaşamının oluşturulması için kentin yaşayanları ile birlikte çaba harcayan bir umut kaynağı potansiyelini taşımaktadır. Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü vesilesiyle, engelli bireylerin kent yaşamındaki güvenliği konusunda bir kez daha farkındalık yaratma ve toplumu eyleme geçirmek için çağrıda bulunuyoruz. Her birimiz, engelli bireylerin güvenliğine katkıda bulunabilir ve kent yaşamını daha kapsayıcı hale getirebiliriz. Kentlerimiz, herkes için güvenli ve erişilebilir olmalıdır.

Engellilerin yaşamlarını daha güvenli ve erişilebilir hale getirmek hepimizin sorumluluğudur.” Şeklinde konuştu.

fkk_787x600.jpg




FETHİYE KENT KONSEYİ’NDEN AÇIKLAMA yazısı ilk önce Fethiye Gazetesi Haber Sitesi üzerinde ortaya çıktı.
 
Üst