METİN DENİZMEN- NORVEÇ / OSLO / KON TİKİ MÜZESİ

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,647
Tepkime puanı
0
Puanları
16
METİN DENİZMEN- NORVEÇ / OSLO / KON TİKİ MÜZESİ

NORVEÇ / OSLO / KON TİKİ MÜZESİ / 22072024 / Norveç hayat pahalılığı ile tanınan bir ülke, hele parası pul olmuş gezginler için tam bir kâbus.

Ancak iki kentini gezebilirdik dört gün içinde, o da çok hızlı bir plân yapmak kaydıyla.

Kuzey Batı Geçidi, Kuzey ve Güney Kutupları, Heyerdahl, Nansen, Amundsen isimlerinin gezimlerimle birlikte ete kemiğe bürünmesini istiyordum.

Amerika, İngiltere ve Norveç kamu yönetiminin Kuzey Denizlerindeki bâkir toprakları ele geçirmek tutkusu ile girdikleri özendirme yarışı, pek çok kâşifin ve ekibinin fecî ölümlerine neden olsa da özellikle Norveç bu cesur vatandaşları sayesinde çok değerli topraklara sahip.

Oslo’ya beni getiren nedenlerden biri de, Peru’dan Paskalya Adaları’na İnka yerlilerinin kullandığı geleneksel sallarla yüz bir günde ulaşmayı başaran Kon Tiki ilkel salını görme isteğimdi.

Amerika ve Avrupa’daki tüm bilim kurumları Polinezya yerlilerinin Asya’dan geldiği tezini öne sürüyor ve Thor Heyerdahl isimli genç antropoloğun fikirlerini hiç önemsemiyorlardı.

Pek çok girişimi hüsranla neticelenmiş, yardım talepleri geri çevrilmişti. Bir tavsiye mektubu üzerine kapısını çaldığı dönemin Cumhurbaşkanı, kendisine sal yapımında kullanılacak balsa ağacı bulma ve salı inşa etme konularında yardım sözü verince Thor, kendisi gibi hiç denizcilik tecrübesi olmayan ( ki kendisi yüzme bilmiyordu ) beş arkadaşı ile kısa sürede basit bir yelken ve ağaç kütüklerinden oluşan salla Pasifik Okyanusu’na açıldı.

Zaman zaman, çiğ balık, plânkton ve yosun yiyerek ve bin bir tehlike ile geçen günler sonunda Norveç’in keşif genleri bir tezi yerle bir etse de, bilim otoriteleri keşif tarihi olan 1947’den 1961 yılına kadar bu önemli projeye ve neticelerine direnmişlerdi.

Yetmiş dile çevrilmiş “ Kon Tiki “ kitabını üçüncü okuyuşum, günümüz rehâvetinde gevşemiş insanları kendine getirir sanırım.

Yolculuk süresince Thor Heyerdahl’ın kendi kamerası ile çektiği görüntüler, ( kısmen net olmasa da ) heyecan verici.

Holywood dilinin ve diksiyonunun, maceranın bütünlüğünü savurup, abuk sahneler ilâve etmesini bir kenara koyarsak, 2013 yılında Beyaz Perde’ye aktarılan aynı adlı filmi izlemek imgelemlerimizde farklı boyutlar kazandıracaktır.

Ülkemizde üzerimize serilen ölü toprağını söküp atmanın heyecanını, dışarıda tüm hızıyla gelişen ve devinen bir hayatın varlığını kavramak isteyenlerin, Kon Tiki yolculuğunu tüm yönleri ile öğrenmeleri eşsiz bir uyarı olacaktır.



METİN DENİZMEN- NORVEÇ / OSLO / KON TİKİ MÜZESİ yazısı ilk önce Fethiye Gazetesi Haber Sitesi üzerinde ortaya çıktı.
 
Üst