MUTSO Sulu Kebap'ın Coğrafi İşaretini Aldı

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,656
Tepkime puanı
0
Puanları
16
İçilebilen tek kebap olarak bilinen Muğla Sulu Kebabı 16 Ekim tarihinde 1483 numaralı tescil numarası ile coğrafi işaretli ürünler arasına girdi. Böylece, MUTSO'nun almış olduğu Coğrafi işaretli ürün sayısı 6'ya, Muğla'nın coğrafi işaretli ürün sayısı 26'ya yükselmiş oldu.

2018 yılında Muğla Saraylısı ve Muğla Köftesi, 2019 yılında Muğla Göce Tarhanası, 2020 yılında Muğla Beyaz Mermeri ve Kavaklıdere Cevizinin coğrafi işaretini alan MUTSO, son olarak Muğla Sulu Kebabı'nı da Coğrafi İşaretli Ürünler listesine ekledi.

Çalışmalar kapsamında, Datça Nurlu Bademi'nin de Kasım ayı itibariyle tescillenmesi bekleniyor.

Muğla Sulu Kebabının Ayırt Edici Özellikleri
Muğla Sulu Kebabı; et ve kemiğin önce pişirilmesi ve ardından su ilave edilip tekrar pişirilmesi suretiyle Muğla ilinde üretilen bir yemektir. Muğla Sulu Kebabı; içeriğindeki ilik, kemik ve kollajen bağ dokudan kaynaklı kıvamlı ve yağlı bir yapıya sahiptir.

Muğla Sulu Kebabının tarihsel gelişiminde; halk arasında özellikle sabahın erken saatlerinde tüketildiği için kahvaltı kebabı olarak da bilinir. 1950'li yıllardan beri Muğla ilinde üretildiği ve servisinin yapıldığı bilinir.

Muğla Sulu Kebabının; üretildiği Muğla ili ile ün bağı bulunur. Muğla iline özgü yemeklerden birisidir. Muğla ilinin yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan Muğla Sulu Kebabı, özellikle sabahın erken saatlerinde ve kahvaltılarda olmak üzere günlük öğünlerde tüketilir ya da misafirlere ikram edilir.
Hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Muğla Sulu Kebabı hazırlanması ve pişirilmesi aşamaları ustalık becerisi gerektirir.

Muğla Sulu Kebabı; sulu olmasından dolayı halk arasında çorbaya benzetilir olmasına rağmen öğünlerde ana yemek olarak da değerlendirilir. Sulu yemeklerin servisinde genellikle kaşık kullanılırken Muğla Sulu Kebabında ise çatal ile de servisinin yapılması tercih edilir.
 
Üst