Sakın bu gıdaları tekrar ısıtmayın! Tekrar ısıtıldığında zehre dönüşüyor

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,698
Tepkime puanı
0
Puanları
16
foklsbjgmb.jpg
Dengeli ve sağlıklı yaşam için; çeşitli meyve, sebze, tam tahıllar ve protein kaynaklarının tüketmesi gerekiyor. İşlenmiş gıdalardan ve şekerden kaçınırken yediğimiz yemeklerin pişirme şekilleri ve ısılarına da dikkat etmek gerekiyor. Çünkü sağlıklı beslenmek için tükettiğimiz birçok besin yeniden ısıtıldığında zehir etkisi yaratıyor. Bu yiyecekler ikinci kez ısıtıldığında zehre dönüşüyor;

BALIK
Besleyici ve sağlıklı bir protein kaynağı olan balık omega-3 yağ asitleri açısından da oldukça zengindir. Yüksek kaliteli protein içeren balık; fosfor, iyot, selenyum ve çinko gibi mineraller açısından da oldukça zengindir. Kemik sağlığını destekleyen kalsiyum ve fosfor içeren balık; ızgara, buğulama, fırın veya kızartma gibi çeşitli pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir. Somon, ton balığı, uskumru, hamsi, sardalya, levrek, alabalık gibi birçok farklı çeşidi olan balıklar tüketilirken sürdürülebilirlik, kirlilik ve tekrar ısıtmama konularına dikkat edilmelidir.

ISPANAK
A, C, K vitaminleri ile folat, demir, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengin olan Ispanak; yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini destekliyor. Antioksidan açısından zengin olan bu besin demir kaynağı olarak da biliniyor ve demirin emilimini artırıyor. Sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçası olabilecek Ispanak, buzdolabında kısa sürede tüketilmeli ve ikinci kez ısıtılmamalıdır.

YUMURTA
Besleyici bir protein kaynağı olan yumurta birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırıyor. Besleyici özellikleri ve çeşitli kullanım alanlarıyla sağlıklı bir diyetin bir parçası olan bu besin; kas sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için oldukça önemlidir. Kahvaltıda, salatalarda, çorbada, hamur işlerinde, sandviçlerde ve birçok farklı yemekte kullanılan yumurtanın faydasını kaybetmemesi için ikinci kez ısıtılmaması gerekiyor.

TAVUK
Dünya genelinde yaygın olarak tüketilen tavuk içerisinde yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12), demir ve çinko gibi besinleri içeriyor. Tavuk, kızartma, ızgara, haşlama, buğulama gibi çeşitli pişirme yöntemleriyle hazırlanabilir fakat tekrar ısıtılması halinde zehir saçmaya başlıyor.

MANTAR
Protein, B vitaminleri (özellikle B2 ve B3), demir, potasyum ve diğer mineraller açısından zengin bir kaynak olan mantar; vejetaryen veya vegan diyet uygulayanlar için iyi bir protein kaynağı olabilir. Antioksidan içeren bu besin hücresel hasarı azaltıyor. Sindirim sağlığını besleyen mantarlar kemik sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli olan D vitaminini de içeriyor. Sindirim problemlerine yol açabilecek olan mantar tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor ve riskli besinler arasında yer alıyor.

PATATES
Vitamin C, potasyum, B6 vitamini ve lif açısından zengin olan patates kabuğu ile tüketildiğinde ekstra antioksidan ve lif içeriyor. Düşük yağ içeriğine sahip olan bu besin haşlama, kızartma, ızgara, fırın, püre haline getirme gibi birbirinden farklı pişirme yöntemleri ile kullanılıyor. Düşük maliyetli, potasyum kaynağı ve lif kaynağı olan patatesin ikinci kez ısıtılarak tüketilmesi tavsiye edilmiyor. -Haber Merkezi
 
Üst