Türkiye çok kötü bir döneme giriyor! Şubat ayında temmuz sıcakları korkuttu

şerbetçi

Member
Katılım
25 Eyl 2023
Mesajlar
29,688
Tepkime puanı
0
Puanları
16
dgbv-dvlidfhwej-750x422.jpg
Meteorologların verilerine göre, şubat ayı, insan yapımı küresel ısınma ve doğal El Nino iklim modelinin etkileşimiyle dünya genelinde kara ve deniz sıcaklıklarını yükselterek sıcaklık rekorlarının kırılmasına neden oluyor.

Bu ayın ilk yarısında yaşanan sıcaklık artışları, iklim grafiklerinde daha önce görülmemiş bir yükselişe işaret ediyor. Özellikle deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki sürekli artış ve hızlanma, uzmanları bu değişiklikleri açıklamak için yeni teoriler aramaya yönlendiriyor.

The Guardian’ın haberine göre, bilim insanları, son haftalardaki artışın El Nino’nun geçmiş yıllardaki izlediği yol ile benzer bir seyir izlemesi durumunda önümüzdeki aylarda ısı artışının iki santigrat dereceyi aşabileceğini belirtiyor. İngiltere Ulusal Okyanografi Merkezi’nden Dr. Joel Hirschi, okyanusta hızlı sıcaklık artışları gördüklerini ve gezegenin hızla ısındığını ifade ediyor.

Berkeley Earth’ten Zeke Hausfather ise, 2023 ve 2024’te önceki deniz yüzeyi sıcaklıkları rekorlarının beklentileri aşan bir şekilde nasıl aşıldığını anlamaya çalıştıklarını ifade ederek, iklimin daha dağınık ve tahmin edilmesi zor hale geldiğini belirtiyor. Şubat ayının ilk yarısında dünya genelinde binlerce meteorolojik istasyonun ısı rekorları kırdığını belirten uzmanlar, bu durumun normalin çok üzerinde bir sıcaklık artışını gösterdiğini ve iklim tarihinde yeni bir döneme girildiğini ifade ediyor. Deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki artışın, gelecekte şiddetli fırtınaların habercisi olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, El Niño’nun zayıflamakta olduğunu ancak Kuzey Atlantik’in sıcak kalmaya devam etmesi durumunda yoğun kasırga aktivitesinin artabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, insan kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılmaması ve ormansızlaştırmanın durdurulmaması durumunda bu risklerin her geçen yıl artacağını belirterek, ısınma eğilimini kontrol altına almanın, hemen alınmasa da ilerleyen dönemlerde olası olumsuz etkileri en aza indirme şansı vereceğini vurguluyor. Öte yandan dünyada sıcaklık rekorları gelirken, Türkiye’de de durum farklı değil. Beklenen kar yağışlarının gelmeyişi, şubat ayında sıcaklıkların yüksek olması endişe veriyor. Özellikle beklenen kar yağışının gelmemesi, barajlar için ciddi problem oluşturuyor. Ayrıca Uludağ’da karların erkenden erimesi de felaket olarak nitelendiriliyor. -Haber Merkezi
 
Üst