“BESİN GRUPLARINA DİKKAT EDİN”
Dr. Açıkgözoğlu, ekmek, tahıl, makarna grubunun B vitamini, demir, posa ve mineral yönünden iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğunu belirtti. Bu besinlerin çocukların beyin fonksiyonları, fiziksel aktiviteleri için gerekli enerjiyi sağlayarak okul başarılarını olumlu etkilediğini kaydeden Açıkgözoğlu, “Ancak bu ürünleri kullanırken tam buğday gibi az işlenmiş veya doğal/doğala en yakın tahıllardan üretilmiş unlu ürünler tercih etmelisiniz” şeklinde belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Meyveler deri, göz, diş eti sağlığı için gereken A ve C vitamini için güzel bir seçenektir. Ayrıca çocukların şeker ve tatlı istekleri için meyveleri tariflerinizde kullanmanız çocuğunuzu mutlu edecektir. Sebzeler ise bitkisel protein ve lif posa içermesi ile çocuğunuzun vücut sağlığına, barsak sistemine oldukça fayda sağlayacaktır. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri onların güçlü kemiklere, dişlere sahip olmasını sağlayacaktır. Et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar vücut için gerekli protein, demir, B vitamini yönünden oldukça zengindir. Yağlar ve şeker grubu besinleri ise aşırıya kaçmadan ve aralıklı olarak çocuklarımızın öğünlerini eğlenceli hale getirmek için kullanılabilir. Öğrenciler yumurtayı kahvaltıda, et çeşitlerini öğünlerde, kuru yemişleri ara öğünlerde tüketebilirler.”
“KAHVALTIYI ATLAMAYIN”
Öte yandan Dr. Açıkgözoğlu günün önemli bir bölümünü okulda geçiren çocukların altın öğününün kahvaltı olduğunu söyledi. Kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olup daha geç yoruldukları ve özgüven sahibi olduklarının gözlendiğini vurgulayan Açıkgözoğlu, “Ayrıca kahvaltı yapan çocuklarda obezite görülme oranının düşük olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla çocuklar güne kahvaltı yaparak başlamalılardır” diye konuştu. -Haber Merkezi