Kazlıçeşme Sanat Galerisi'nin restorasyon sürecinde keşfedilen Roma ve Bizans Dönemine ait mozaiğin yer aldığı Zeytinburnu Mozaik Müzesi açıldı.
Açılışta ayrıca Şerif Hüseyin tarafından çıkarılan isyanda zor şartlar altında 2 yıl 7 ay yönettiği Medine Müdafaası ile tanınan Ömer Fahreddin Türkkan'ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, açılışta yaptığı açıklamada Kazlıçeşme isminin İstanbul'un fethinde, suya ihtiyacı olan ordudaki askerlere yol gösteren kazlardan geldiğini belirterek, bölgenin fetih sonrası deri işleme ve sanayi bölgesi olarak geliştiğini söyledi.
Ömer Arısoy, Kazlıçeşme Sanat Galerisi'nin bugüne kadar 12 sergiye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, bugün de Osmanlı'nın son döneminde Medine'yi canı pahasına savunan, cumhuriyetin ilk döneminde devlet hizmetine devam eden Medine Müdafii Fahrettin Paşa'yı anlatan bir sergi açtıklarını söyledi. Kazlıçeşme Sanat'ta yer alan bir diğer tesisin de Mozaik Kafe Restoran olduğuna işaret eden Ömer Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zeytinburnu'nun barındırdığı potansiyeli açığa çıkarmayı, sahip olduğu zenginliği arttırmayı, her kökenden insanımızın uyumla ve mutlulukla yaşamasını sağlamayı bize emanet edilen görevin gereği olarak görüyoruz. Attığımız adımları, gerçekleştirdiğimiz işleri bu şuura borçluyuz. Bugün yapacağımız açılış ve sergimizin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."
TBMM Başkanı Numan Kurtuluş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe'nin de katıldığı açılış töreni hediye takdimleri ve kurdele kesiminin ardından yapılan müze ve sergi ziyaretiyle sona erdi.
ZEYTİNBURNU MOZAİK MÜZESİ HAKKINDA
Kazlıçeşme Sanat Galerisi binasının 2015-2018'deki restorasyon sürecinde keşfedilen mozaiğin ortaya çıkarılmasıyla oluşturuldu. Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaik, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünün yerinde koruma kararıyla üzeri camla kaplandı ve sergilenmeye uygun hale getirildi. Yapılan kazılarla, İstanbul'da sur dışında bulunan ilk örnek olan mozaiğin yanı sıra mezar odası, lahit ve iskeletler bulundu. İstanbul'un tarihi için yeni bir tanık olmak üzere, mekan Mozaik Müzesi'ne dönüştürüldü.